Shiatsu en Do-in

Shiatsu en Do-in zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Do-in is een reeks van strekkingen, bewegingen en manipulaties gecombineerd met ademhalen op een rustige en natuurlijke manier om te onderzoeken hoe het eigen lichaam in elkaar zit. Waar er stijve plekken zijn, blokkades, of iets niet helemaal voelt zoals het zou moeten voelen. Door deze bewegingen worden de meridianen gestrekt en de ki, vitale energie, gestimuleerd. Hierdoor zullen de sappen en het bloed in het lichaam beter gaan stromen, afvalstoffen worden beter verwijderd en voedingstoffen komen beter op de plek waar ze nodig zijn.

Do-in betekend zoveel als de weg naar binnen. Het onderzoeken van de ki-flow in het eigen lichaam. Door do-in regelmatig te doen wordt je steeds beter in staat om jezelf te helpen en kwalen of blessures te verhelpen voordat ze een serieus probleem gaan worden.

Door de posities en strekkingen ga je ook meer bewust worden van de loop van de meridianen en de energie die door de betreffende meridiaan vloeit en de daarbij behorende smaken, kleuren en geuren. Do-in versterkt het immuun systeem en weerstand doordat het de vloeiing van ki door de meridianen en organen versterkt.