Shiatsu

Shiatsu is een eeuwenoude Japanse manuele massagevorm die door gebruik te maken van vingers, handen, ellenbogen, knieën en voeten de meridianen en de drukpunten die daarop te vinden zijn stimuleert en op die manier je lichaam en geest doet ontspannen op een natuurlijke manier. Tegelijkertijd is Shiatsu doorregen met inzichten uit het Boeddhisme, Taoïsme en Shintoïsme ( inheemse Japanse natuurreligie). Van oudsher werd het door blinden gegeven en anma genoemd. In de vorige eeuw heeft Shiatsu grotere bekendheid gekregen door het werk van onder andere de heren Namikoshi en Masunaga. Namikoshi san heeft er tevens voor gezorgd dat Shiatsu een officieel door de (Japanse) overheid erkende therapie is geworden.

Shiatsu betekend, letterlijk vertaald, vinger druk, een plek waar druk wordt uitgevoerd met de vingers. De betekenis van het woord Shiatsu heeft nog meer inhoud maar dat wordt later duidelijk. Shi betekend vinger en hatsu druk. (de h valt weg als deze twee woorden worden samengevoegd.) Er wordt gebruik gemaakt van de meridianen, energiekanalen, die door het lichaam lopen en de drukpunten die daarop te vinden zijn. Deze zijn dezelfde als bij acupunctuur.  Deze kanalen, en de punten daarop, worden met de vingers, handen, ellenbogen, knieën en voeten behandeld. Hierdoor wordt de ki, vitale energie, gestimuleerd en dat geeft de rust en ontspanning die zo kenmerkend is voor Shiatsu. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van manipulatietechnieken om het lichaam te rekken, strekken en los te maken. Door dit alles zal de ki beter stromen en daardoor zullen het bloed en de lichaamssappen beter gaan circuleren, voedingstoffen beter aangevoerd en afvalstoffen beter afgevoerd worden.

Door deze punten te behandelen zal de betreffende plek op het lichaam ontspannen en zachter en warmer aan gaan voelen. De meridianen die door het lichaam lopen staan ook in verbinding met de verschillende organen waardoor deze ook behandeld worden. Doordat zowel het lichaam als de organen worden behandeld ontstaat een diep gevoel van ontspanning. Dit gevoel van ontspanning is zowel op fysiek als mentaal gebied merkbaar.

“Shiatsu is als de natuur om je heen. Het is dynamisch en altijd op zoek naar een harmonieuze balans. Het dringt door in de diepere lagen van ons zijn en verbind je daardoor en daaruit met de wereld om je heen op een manier die bijdraagt aan een harmonieuze co-existentie in de situatie waarin je je bevindt.”

Shiatsu wordt onder meer toegepast bij:

 • Klachten in het bewegingsapparaat
 • Rug, nek en schouderklachten
 • Pijnlijke gewrichten
 • Stress gerelateerde klachten
 • Problemen met de spijsvertering
 • Burn-out klachten
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn, migraine, tinnitus
 • Problemen met de ademhaling en luchtwegen
 • Astma en bronchitis
 • Huidproblemen als bulten, zweren, eczeem en soortgelijke klachten
 • Emotionele onrust
 • Moeite met verwerken/loslaten

Dit zijn de meest voorkomende klachten waarvoor Shiatsu kan worden toegepast daarnaast zijn er nog tal van andere redenen waarvoor een Shiatsu massage wordt geboekt. Maar nogmaals voorkomen is beter dan genezen. De kracht van Shiatsu ligt in het preventieve karakter. Een regelmatige behandeling kan worden gezien als een onderhoudsbeurt waardoor de fysieke en mentale vitaliteit op peil blijft en men minder snel verzwakt raakt door de hectiek en drukte die in het dagelijks leven op ons afkomt. Regelmatig een Shiatsu behandeling ondergaan draagt er zeker aan bij dat u van bovenstaande klachten geen of minder last zult krijgen.

Neemt u vrijblijvend contact op om te bespreken of shiatsu ook voor u geschikt is.

” What is so remarkable is that of the insight of the ancient people’s wisdom, without knowing the exact mechanism of how the internal organes operate inside the body, from the outside observation, they intuitively knew what is exactely happening inside the body function. Intuition very often can penetrate into the very deep layer of the mystery of the inner making of our mental and organic harmonisation, because I think, we had this very vital human contact with each other, or as today, we are losing such vital human contact with each other. Technologial improvement is not necessarly helping to conserve our very important intuitive perception of the life force.”

Uit een artikel van Kawada Yuichi sensei over een oud Japans boek dat over de helende kunst Anpuku gaat.